Seværdigheder

I løbet af middelalderen, permanent bolig og landsbyer gradvist dukkede op, starter i XIth århundrede. Midaldrende bosættelser startede i landsbyerne la Chapelle, Saint Julien, Saint Martin og Saint Agnan, i hvad der blev kaldt “Vercors valley”.

Abbedi Saint Antoine og middelalderbyen af samme navn. I begyndelse af det XI. århundrede etableredes bosættelser i landsbyerne la Chapelle, Saint Julien, Saint Martin og Saint Agnan, i hvad der blev kaldt “Vercors dalen”.

 

Gå på opdagelse i Vercors

Vercors plateau er delt i fem områder som strækker sig på to departementer: Drôme og Isère.

Royans – Vercors

Her starter bjergene, og med dem også en anderledes, mere uafhængig, mentalitet, der er kendetegnende for indbyggerne. På plateauet mærkes frihedens vingesus, en frihed, der kostede mange menneskeliv under anden verdenskrig. Vejene er blevet hugget direkte ind i klipperne, for eksempel les Grands Goulets og Comb Laval, Écouges, og det kan af og til føles, som om de fører lige op i himlen.

 

Combe Laval – Spektakulær vej fra Cole de la Machine til Saint Jean en Royans.

Her er turiststationerne i de nedre bjerge, hvor der både sommer og vinter er oplevelser for hele familien; det samme gælder for nationalparken Parc Naturel Régional du Vercors, hvor man kan opleve et helt paradis med en bemærkelsesværdig fauna og flora.

Høj plateauernes rus

Vejen op til det naturskabte citadel Vercors går gennem de afsides liggende bjergslugter i Royans, og helt op til begyndelsen af alpegræsgangene. Vercors ligger der som en enorm ørnerede, hvorfra man har udsigt langt ud i horisonten.

Deroppe kan man mærke vandringens rus, dybt ind i naturens vilde og storslåede ensomhed.

 

Combe Laval

Combe-Laval-G

Der er en nem forklaring på, hvorfor Vercors bliver sammenlignet med en citadel. Adskilt fra sin perifere regioner ved svimlende massif, de eneste forbindelse til omverdenen er gennem et par fordybninger og tunneler. Combe Laval er en af de mest berømte balkon-veje i Frankrig. Vejen er en hårrejsende lane skåret i siderne af stejle klipper. Det er ikke en vej for folk der lider af højdeskræk. Men smuk er den.

Gorges de la Bourne

Det er en af de mest spektakulære veje i verden. Gorges de la bourne forbinder de to byer Pont-en-Royans og Villard-de-Lans. Dele af vejen kan midlertidigt lukket på grund af vejarbejde eller dårligt vejr. Vejen er snoede, nogle steder kun bred nok til en bil, og flere steder omkranset af flere hundrede meter høje klipper og med utalige tunneler. Vejen kan ikke beskrives med ord eller billeder, den skal simpelt hen opleves.

Det er en af de mest spektakulære veje i verden. Gorges de la bourne forbinder de to byer Pont-en-Royans og Villard-de-Lans. Dele af vejen kan være midlertidigt lukket på grund af vejarbejde eller dårligt vejr. Vejen er snoet, nogle steder kun bred nok til en bil, og flere steder omkranset af flere hundrede meter høje klipper og med utalige tunneler. Vejen kan ikke beskrives med ord eller billeder, den skal simpelt hen opleves.

Pont en Royans

Pont-en-Royans, som ligger ved indgangen til Bourne Gorge er en af indfaldsvejene til Vercors Regional Naturpark. Højdepunktet i Pont-en-Royans er de »oppehængende« 16. århundrede middelalderlige huse, på klipperne langs floden, malede i attraktive pastelfarver, nogle med balkon over “afgrunden”, og alle meget naturskønne. Den bedste udsigt langs floden og huse er fra den lille stenbro i toppen af landsbyen.

Pont-en-Royans, som ligger ved indgangen til Bourne Gorge er en af indfaldsvejene til Vercors Regional Naturpark. Højdepunktet i Pont-en-Royans er de »oppehængende« 16. århundrede middelalderlige huse, på klipperne langs floden, malede i attraktive pastelfarver, nogle med balkon over “afgrunden”, og alle meget naturskønne. Den bedste udsigt langs floden og huse er fra den lille stenbro i toppen af landsbyen.

Col du Rousset

Geografisk grænse, men også klimaet grænse mellem Vercors og Diois er Col du Rousset Pass kendt siden oldtiden. I dag et mindre ski sportssted for Alpin- og langrendski. Her kan man også observere de store gribbe (rovfugle), svævende roligt over klipperne, som blev re-introduceret i Chamaloc, i 1999 af Vercors Park. 20 km ned af den snoede vej finde man middelalder by Die, kendte for sin Clairette (lokal Champagne) og markedet.

Geografisk grænse, men også klima grænse mellem Vercors og Diois er Col du Rousset Pass kendt siden oldtiden. I dag et mindre ski sportssted for Alpin- og langrendski. Her kan man også observere de store gribbe (rovfugle), svævende roligt over klipperne, som blev re-introduceret i Chamaloc, i 1999 af Vercors Park. 20 km ned af den snoede vej finder man middelalder byen Die, kendt for sin Clairette (lokal Champagne) og markedet.

Saint Nazaire en Royans

Aquaduc

Når man kigger lidt nærmere på den smukke hjuldamper, skulle man tro man var på på Mississippi floden, i nærheden af New Orleans. Men det er en helt anden rejse, som vi indledte fra Saint-Nazaire-en-Royans: en stille og rolig sejlads på Isere flod, hvor flora, fauna og landskaber smelter sammen lige som vand  fra Bourne og Isère. Hejrer, Gråænder, Lappedykkere Ryper, Sort Glente, Martin Sinner …

De 4 dale

Val-de-Lans

Vercors’ nordlige plateau, også kaldt “Quatre Montagnes” (De fire bjerge), er i dag det mest udviklede område i Vercors for turisme, især nordisk og alpint skiløb. Ikke desto mindre, eksisterer der stadig, traditionelle aktiviteter hovedsagelig baseret på kvægavl og ostefremstilling. De fire vigtigste landsbyer i området er spredt på to plateauer adskilt af skovklædt bjerg. Autrans, Méaudre, Lans og Villard de Lans.

Vercors Regional Park
Frisk luft og høje bjerge. Den regionale naturpark Vercors ligger i departementerne Isère og Drôme. Den vilde natur byder på et mangfoldigt dyre- og planteliv. Alle de alpine landskaber er repræsenteret fra det lave bjergområde Royans i 200 meters højde til det højeste punkt Grand Veymont på 2341 meter. Vercors danner en naturlig grænse mellem de nordlige og de sydlige alper og har en enestående flora på mere end 1800 arter samt et rigt dyreliv, der blandt andet tæller bjerggeder, gemser, urfugle, flere rovfugle og vildfår.