Speleologi i Vercors

Har man lyst til at lære at klatre eller vandre under jorden, findes der utallige Speleologi-klubber som arrangerer tur eller kursus med professionelle guide og instruktører.

 

Om Speleologi

Drypstenssale, underjordiske floder, mudder, løs klippe, smalle passager og dybe skakter er nogle af de elementer man skal kunne klare sig i ved huleklatring. Mange har besøgt turist-grotter, evt. med en guide, men hvad gør man i huler som ikke er indrettet til turister. Hvordan er hulerne dannet? Hvor finder man dem? Hvordan finder man vej i hulerne? Hvad nu hvis man farer vild? Eller hvordan føles det at fire sig ned i en 300 meter dyb skakt, når pandelampen kun rækker 30 meter.

Der er flere motiver til huleforskning: 

Den sportslige/tekniske del i at finde vej og bevæge sig rundt i huler. Nysgerrighed efter hvad der mon er omkring det næste hjørne eller på bunden af skakten. Fascinationen af hulernes formationer. Endelig er der den faglige geologiskeindgangsvinkel, som drejer sig om en undersøgelse og beskrivelse af de processer der har bevirket hulens dannelse. Uden generelt kendskab til disse processer kan speleologi være en meget risikabel aktivitet.

Speleologi i Vercors

Vercors er den underjordiske hovedstad i Drôme-Isère departement, hvor mere end 3000 huler og grotter er blevet registreret. Området byder på en yderst interessant legeplads for speleologer (huleklatrerer).

Denne fantastiske verden, modeleret af vand, har i tusinder af år gravet enorme labyrinter igennem karstbjerg og det gemmer på et unikt landskab af yderst fascinerende skønhed.

Men dette landskab er skrøbeligt og man skal ikke udforske sådanne landskaber uden omtanke.

 

Galleriet

 

En lille tur i Grotte Gournier. En fantastisk oplevelse også for nybegyndere.

Spændende grotter i Vercors

Grotte du Bourbillon

Bounillon

Gemt i Gorge de la Bourne, i bunden af den smukke Bournillon-dal ligger Grotte du Bournillon indgangsportal. Det er en af de største portal i Europa – 100m høj. Her samles samtlige vandløb fra det sydlige Vercors højsletten, gennem et gigantisk underjordisk vandsystem. Hulen er tilgængelig med mindre udstyr, efter 15 minutters vandretur fra el-centralen i Choranche, ved foden af den 80 m høj Moulin Marquis vandfald.

Grotte Gournier

Ikke ret langt fra den berømte Grotte de Choranche (Isère), finder man Grotte Gournier, en relativ let tilgængelig grotte, dog skal der lidt udstyr til at udforske de 15km lange underjordiske gallerier og floder i den vidunderlige verden af kalkformationer og drypsten. Gourniers berømte underjordiske sø skal man også forcere med gummibåd samt en mindre stejl men kort klatring inden man kan vandre videre.

Le trou qui souffle

Trou-qui-souffle

Le trou qui souffle (det blæsende hul) ligger over den smukke landsby Méaudre. En koldt luft blæser konstant ud af dens smal indgang og viser dig vejen til hulens enorme netværk (41 km) af gallerier, brønde og underjordiske gange. Her kræves erfaring og en del udstyr for at forcere disse dybe skakter som kan være op til 30 meter dybt. Tilmelding til arrangementer hos én af de mange Speleologi-klubber anbefales.

Le Gouffre Berger

Den største underjordisk system i Vercors er Gouffre Berger (dybde: -1271 m. længde: 31km), som i sidste ende samler alt vandet fra Sornin højslette, og løber ud i Cuves de Sassenage ved Grenoble. Gouffre Berger er kendt for at være den første hule som er blevet udforsket dybere end 1.000 meter og de lokale folk er meget stolte af deres bedrift. Gouffre Berger er fortsat et “must” for de fleste caving klubber. Adgang er dog reglementeret.

Grotte de la Luire

Grotte de la Luire er, med sine 50 km gallerier, den største grotte-system i Vercors. For næsten 100 år, har forskerne fulgt hinanden for at forstå mysteriet om hulens regelmæssige oversvømmelser. Hvis deres spørgsmål ikke er blevet besvaret, er deres forskning blevetjævnligt brugt til at opdage nye gallerier. Ved indgang til hulen, er en mindesten der markerer den dramatiske episode, der fandt sted her under Anden Verdenskrig.

Grotte des Eymards

Grotte des Eymards dominerer Val de Lans, beliggende nær Lans en Vercors og Val d’Autrans-Méaudre. Denne grotte er perfekt til at lære de forskellige teknik i speleologi. Turen begynder med en spændende firing på 25m, smukke gallerier og mindre klatring hvor man lære håndtere reb og tov. En underjordisk eventyr til at dele med familie eller venner. Dog anbefales tilmelding til et af de mange arrangementer med klubber.